Förklaring

Detta är en samlingsplats för olika spelidéer och tankar kring spel eller annat som kan dyka upp. Flera olika människor har rätten att skriva på den här sidan, alla med anknytning till T-K en fritidsförening i Sverige med intressen som spretar åt rätt många olika håll.
Tanken är att alla texter ska markeras med sitt ämne så att man lätt ska hitta dom i Etikettrutan (till höger). Det mesta antas röra sig om olika former av rollspel och om det inte är det kommer det markeras med "Kort-/Brädspel", "Åsikt" eller "Skönlitterärt".

In English
This site is primarily for Swedish readers, most specificly its for the member of the association T-K (and their need to store cool ideas and text). The texts in English (translated or written primarily for English readers) are accessable through the link "In English" (to your right on this page).
Most of the texts here are roleplaying game related, but there are texts about board and card games aswell as fictional works and other areas that might interest those willing to publish here.

torsdag 24 januari 2008

Zeppelinare och Bredsvärd, Karaktären v2

Detta är dom reviderade och renskrivna karaktärsskapelsereglerna. Orsaken är att det fanns små hål att täppa till och saker som kunde skrivas om för att vara lite enklare, samt ett slumpsystem för dom som ville det.

Namn
Det första man bör göra är att definiera ut vad ens hjälte heter. Detta är grunden till alla karaktärsskapelse och bör göras absolut först. Använder man den slumpmässiga metoden så defineirar det också ut vad för sorts kultur/civilisation man kommer ifrån. När man slår fram sitt namn så finns det vissa stavelser som har en asterisk (*) brevid sig och vissa som har ett plus (+) brevid sig. Pluset indikerar att man tillhör en Barbarisk kultur och asterisken definierar en Hög Civilisation. Om man inte har några asterisker eller plus eller har lika många så tillhör man en Låg Kultur.

Först slår man för hur många stavelser ens namn har.
[1: en stavelse+, 2: två stavelser, 3: två stavelser, 4: tre stavelser, 5: tre stavelser, 6: fyra stavelser*]

För varje stavelse slår man sen två tärningar och ser vilken rad man hamnar på och sedan en tärning för att se i vilken kolumn. Tänk på att man får addera till lite ljud eller dra ifrån lite för att få det att gå ihop. Vill man att namnet ska låta mer feminint får man addera ett a på slutet men tänk på att just det är nåt som kanske inte finns i alla kulturer.
Tanken är lite att namnen ska kunna böjas lite så dom passar till alla kulturer och att man väljer efternamn baserat på själva kulturen i sig. Om namnet blir för långt är det ett dubbelnamn eller så har man ett fint mellannamn.

2 [1-2: AZ*], [3-4: GAR+], [5-6: NG!+]
3 [1-2: DE], [3-4: MEI], [5-6: TJAR]
4 [1-2: KO], [3-4: DIR], [5-6: TRIS]
5 [1-2: ZO+], [3-4: OZZ*], [5-6: ROCH*]
6 [1-2: MI], [3-4: KIT], [5-6: LABF*]
7 [1-2: LA], [3-4: FOL], [5-6: PRIIL]
8 [1-2: RU+], [3-4: MER], [5-6: HEZP]
9 [1-2: EZ], [3-4: OOG+], [5-6: ZRAAG+]
10 [1-2: IZ], [3-4: RÜI*], [5-6: KRITH]
11 [1-2: TE*], [3-4: HOP], [5-6: TRY]
12 [1-2: FO], [3-4: TRA], [5-6: FECH]


Kulturer och Civilisationsgrad
Efter att namnet och således Kulturgraden är fastslagen går man vidare och väljet ut vilket land man kommer ifrån eller om man vill skapa sitt eget. Man skriver ner dom färdigheter man får ett poäng i och går sen vidare till yrke.

Hög Kultur
En högkultur markeras ofta av dess medborgares förfining och upphöjda rank och grad. Styrelskicken kan skifta men en sak är säker här har man organiserade stater med välmarkerade statdstjänstemän och militära/polisiära enheter. Kultur och Konst står ofta högt på agendan.
Etikett, Ekonomi, Akademia
  • Furstendömmet Hadrianus, Väl positionerad på Tatruska, skyddad från väder och vind och placerat på en enorm stad vars gylleneskimrande elfenbenstorn sträcker sig över himlen själft. Styrs av en enväldig furste med stöd av rådet.
  • Teokratin Ariachopolis, majoriteten av Ariachopolis land ligger i den döda zonen och på öarna tillber man Gudarna. Öarna är ett slavsamhälle där den stora majoriteten medborgare är slavar underkastade adeln emedans adeln lyder udner prästerna till gudarna. Dess mörka zigguratter och vridna metalltorn med evigt brinnande fyrtorn lyser upp haven milsvida och varnar förbipasserande om dess position.
  • Oz, ute i vildmarken har den Oziska Civilisationen byggt sina katedraler till byggnader. Vita skimrande tinnar och torn. Från dessa åker dom sedan till alla dom större städerna för att sätta upp ambassader. Det man vet är att dom egentligen kommer från en av dom större månarna (vilken är itne klart än) och att dom agerar som emissarier för en person som kallas "Namnet"
  • Republiken Domieus,
Låg Kultur
Den Låga kulturen har ofta en välfungerande om något centraliserad eller komplett decentraliserad statsapparat. Ofta baserat på en form av feudalism med vassaller som faller runt varandra för att klättre till toppen. Det genomgående är ett samhälle där heder är enormt relevant och ens födsel är basisen för ens status och pengar är irrelevanta.
Mod, Etikett, Charm
  • Zooniska Sammanslagna Statsstater,
  • Kungadömmet Aniaris,
  • Friport,
  • Ozymandias Statsstat,
Barbarisk
Den barbariska kulturen centreras ofta runt en hövdingafamilj. Familjen och personlig integritet står högst på listan av värden och alla delar av samhället centreras runt den mindre familje-enheten till skillnad från Lågkulturen som cirkulerar runt en löst sammansatt familjelik enhet av allianser och direkt underkastelse.
Vildmark, Fysik, Rörlighet
  • Tusentält, är den enorma grupp nomadstammar som styr över Gräshavet på Tatruska. En vild blandning av Visa Raser ingår i den och flera stammar är del av den. Dom samlas i ett Ting där dom tar gemensamma beslut.
  • Hlee, isbarbarerna som lever på dom överfrusna tundrorna i norr. En stor del av deras kultur är bosatt i dom enorma tunnlar och gångar som finns i dom överfrusna historiska städerna där och deras huvudsakliga uppgift är att vakta mot "Gårdagens Andar" som dom kallar dom.
  • Om-Nogodd,
  • Izriska Pirater,

Yrken
En spelare ska självklart få välja själv vad det är för yrke han eller hon har, men i ärlighetens namn så är det rätt skoj med tabeller och lister som kan hjälpa en rulla fram en karaktär lite då och då därför är dom inkluderade här. Vissa kampanjer kräver vissa karaktärer för att funka och då får man som SL sätta ner foten och definiera ut lite mer specifikt.
Yrket representerar det spelaren gjorde förut eller sysslar med förutom att driva runt och vara äventyrare. Vissa jobb kräver en del tid för att man ska kunna behålla dom, speciellt dom lite mer högciviliserade jobben, så det krävs att man kommer på en bra förklaring.
När man slagit eller valt, går man ner till arbetsbeskrivningen och tar dom färdigheter som står där. Precis som med kulturen så tar man ett i dom. Om man redan har ett (eller mer) adderar man bara ett till det som står.

[H2-4][L2-3][B2] Urbanistas
[1] Byråkrat
[2] Student
[3] Forskare
[4] Dekadent
[5] Mekaniker
[6] Agitator

[H5][L4-6][B3-6] Ruralt Folk
[1] Schaman
[2] Vildman
[3] Jägare
[4] Sjöman
[5] Soldat/Krigare
[6] Bonde

[H6-8][L7-8][B7] Stadsapparaten
[1] Läkare
[2] Adelsman
[3] Officerare
[4] Polis/Stadsvakt
[5] Rådsman
[6] Sällskapsdam/herre

[H9-10][L9-10][B8-9] Samhällets Skuggsida
[1] Brottsling
[2] Spion
[3] Tiggare
[4] Lönnmördare
[5] Charlatan
[6] Slav

[H11-12][L11-12][B10-12] Underhållare och Mystiker
[1] Handelsman
[2] Underhållare
[3] Arbetare
[4] Betjänt
[5] Mystiker
[6] Kultist


Yrkeslistan
Jägare
Jobbar mest i skogen, jagar storvilt eller sköter sig själv som en tribesman.
Vildmark, Skytte, Smyga

Byråkraten
Det kan vara lagvrängaren som slåss i rätten, ekonomen i ett litet företag, den statliga byråkraten eller skattehållaren åt en liten kung nånstanns. Det kan också vara en byman i en barbarisk kultur som har hand om förråden.
Etikett, Akademia, Kontakter

Sjöman
Tattuerad sjöbuse eller strikt och stärkt matros med en flärd för starka drycker, hamn-floosies och vilda fester på kajen.
Vildmark, Rörlighet, Slagsmål

Soldat
En soldat i nån av arméerna, en krigare i en hövdings hird eller en mercenario som hyr ut sina tjänster till högstbjudande.
Skytte, Fysik, Närstrid

Adelsman
En adelsman på hovet, en i kungasläkten eller en av dom styrande i sin stam.
Etikett, Status, Ekonomi

Dekadent
Till skillnad från adelsmannen är detta någon som visserligen är högborn men utan minsta intresse bortom att förströ sig på olika sätt.
Ekonomi, Status, Charm

Brottsling
En tjuv, en hejduk eller street urchin. Ofta satt där som sidofigur bland dom andra eller del i ett enormt kriminellt nätverk.
Rörlighet, Smyga, Slagsmål

Polis
En statspatrullerande vakt, en hirdman som håller byn i lugn och ordning eller en undersökande detektiv som arbetar på uppdrag av en lokal furste eller adelsman.
Uppmärksamhet, Etikett, Närstrid

Officerare
Detta kan vara en adelsman som arbetar inom armen eller kavalleriet eller en sjökapten inom flottan. Han eller hon är del i officersklubben och är delaktiga på fester och tillskrivs hedern för alla segrar som hans soldater dött för.
Status, Etikett, Närstrid

Student
Kan vara allt från en plugghäst som forskar i förbjudna områden eller suput som rumlar runt på stans gator efter midnatt och sjunger studentikost snuskiga visor.
Akademia, Etikett, Charm

Forskare
En vetenskapsman i vit rock som forskar på nån av dom reguljära ämnena. Ofta bunden till ett univiersitet nånstanns
Akademia x 2, Etikett

Läkare
En hjälte i sin egen rätt eller en ond jävel alá Mengele som utför diaboliska experiment på sina patienter.
Akademia, Medicin x 2

Mekaniker
En gadgeteer eller en vanlig mekaniker. Kanske en galen uppfinnare med flärd för den gamla teknologin eller någon som reparerar enkla lösningar när dom kommer.
Teknik x 2, Akademia

Arbetare
En enkel kroppsarbetare, kanske en bonde, en fabriksarbetare, en slav nånstanns eller annat lågkvalificerat yrke.
Fysik, Rörlighet, Slagsmål

Betjänt
Den trogne butlern som slåss till döds för sin herre, eller den vakande kocken som arbetar på hovet. Det kan vara en servitör på en fin restaurang eller en slav som hanterar hövdingens mat och passar opp på denne.
Charm, Uppmärksamhet, Etikett

Spion
En aktör på den internationella politikens arena. En rätt esoterisk karaktär som kan vara en ond hejdunk för bad guys'en eller en James Bond liknande figur i fina kläder på en okänd ambassad nånstanns.
Kontakter, Charm, Etikett

Agitator
Nån idealist på ett uppdrag, det kan vara allt från Lågans Reformister eller Den Gyllene Gryningens man agiterar för men grundidén är att riskera liv och lem för att stå och hojta på nåt torg.
Uppträda, Kontakter, Charm

Lönnmördare
Smygandes genom dolda korridorer på jakt efter sitt villebråd. En anställd mördare.
Smyga, Närstrid, Skytte

Vildman
Barbaren som är endast hemma i den stora skogen, den noble vilden
Vildmark x 2, Rörlighet

Handelsman
Köpmannen, bodsägaren eller den internationella säljaren. Med ett leende och snabba affärer har han eller hon gjort sig rik på att sälja varor. Det kan vara kryddor, teknologi eller information. Det viktiga att komma ihåg är att även brottslingar ser sig som affärsmän.
Ekonomi, Etikett, Charm

Charlatan
En lurifax som kränger underliga varor eller berömda landmarks till intet ont anande lantisar eller folk som borde veta bättre
Uppträda, Charm, Ekonomi

Underhållare
En musiker, dansare, sagoberättare eller för den delen kurtisan på nåt hov.
Uppträda x 2, Charm

Mystiker
Någon som forskar inom magi eller spiritualism, kan vara nån som frammanar andar till högstbjudande eller en ärlig magiker som forskar på ett sätt att lösa all svält.
(Medium eller Magi), Akademia och Mod ... eller
(Medium eller Magi) x 2 och Akademia

Kultist
En medlem i en förbjuden kult till en av gudarna, en infiltratör i nämnda kult satt för att slå ut den eller någon som i blind tro försöker rädda mänskligheten från gudarna genom att tillbe dom.
Kultism och två andra passande färdigheter eller Kultism x 2 och en annan

Tiggare
Tiggaren är en, antagligen, utblottad stackare som spenderar sina dagar på stadens gator och torg och sysslar med peddleri, tiggeri och småstölder. Överlag så har dom nån scheme i form av fejkade avhuggna ben eller en historia om att dom är krigsveteraner.
Kontakter, Uppträda, Rörlighet

Schaman

Schamanen är vanligen en barbarisk eller lågkulturare som sysslar med att tillbe dom relevanta gudarna, hålla koll på dom döda samt hela dom sjuka. I en storstad finns dom vanligen i dom allra fattigaste kvarteren och på landet är det ofta en vis gumma (eller häxa beroende på vem man frågar) det handlar om.
Medium, Kultism, Medicin

Bonde

Bonden är basisen för alla kulturer och äger antingen sin egen gård eller så sköter han den som arrendat åt någon annan.
Vildmark, Fysik, Uppmärksamhet

Sällskapsdam/herre

Detta är dom ickeadliga sällskapsmänniskorna åt dom adliga. Dom kan vara överglorifierade prostituerade eller up and coming folk som jobbat som faen för att komma dit deras födslorätt inte kan ta dom. Det kan också handla om regelrätta rådgivare åt den sittande adelsmannen eller kvinnan. Etikett, Akademia, Charm

Rådsman

En professionell politiker i staden, kungen eller hövdingens tjänst. Vanligen som en form av proffstyckare som ger råd men ofta med nån form av rösträtt.
Status, Etikett, Uppträda


Hjältetyp
Det är denna färdighetsniche som särskiljer spelarna från den stora majoriteten av NPC'er i världen. Deras specifika egenskaper och attityd ger dom en försmak för äventyr och underliga saker dras till dom. Till skillnad från dom tidigare stegen är det nog lämpligt att själv välja vilken sorts hjältetyp man är, men om man nödvändigtvis vill så kan man slå en T6 och ta det som dyker upp. Precis som tidigare så lägger man till ett på dom egenskaper som är nerskrivna vid varje hjältetyp.

Handlingens Hjälte, karlakarln hela dagen, mannen eller kvinnan som gör det alla tänker att dom borde göra men ofta inte vågar. Agerar hellre än tänker och gör det med hela sin kropp och sin vikt bakom det. Ofta rätt våldsam eller åtminstonde fysisk i sitt beteende och kan te sig antingen bordus eller som en översittare.
(ex, Tarzan, Allt av Schwarzenegger, Chewbacka)
Mod, Rörlighet, Fysik

Den Moraliskt Tvivelaktiga Hjälten, den reformerade boven eller den revolterande ungdomen, den här karaktärstypen är en som i böcker och film ofta förväntas domineras av dom andra och blir "en av dom", lära sig sin läxa eller "växa upp". Det kan vara en ihärdig brottsling som slåss för dom goda eller en brutal mördare som av ren slump arbetar med hjältarna.
(ex: Skuggyngel, Han Solo, tidig Luke Skywalker, den klassiske Pulpdeckaren brukar ofta var rätt moraliskt bankrupt)
Kontakter, Mod, Rörlighet

Den Mystiske, är den esoteriske karaktären som ofta agerar på ett sätt som andra har svårt att förstå. Han kanske håller sig för sig själv eller så sysslar han med saker som dom andra finner lite svårsmälta (som magi). Hans agerande är dolt i skuggor och är i sig ett enigma men ofta ger bra och passande resultat.
(ex: Legolas, Merlin eller Poirot)
Får ta tre nivåer av Nivå X egenskaper

Tänkaren, är hjälten som tänker före han handlar. Nån som begrundar saker eller utforskar saker. Det kan vara en forskare, någon dedikerad i fullo till att utplåna dom vita områdena på kartan eller hitta svaret på alla gåtor. Han kan vara en läkare som vill utrota alla sjukdomar, en forskare som försöker hitta svaret på Förfädersteknologins gåta eller en Upptäcksresande i ett främmande land. Hellre tänka och beakta än agera utan att tänka först.
(ex: Alla vetenskapsmän i pulpböcker (undantag finns självklart), Sherlock Holmes eller Miss Marple)
Uppmärksamhet, Akademia och en till Passande

Charmören, är en hjälte typ som utför alla sina bästa handlingar via det sociala mediet. Han eller hon använder hellre ord än handling och bidrar med sin enorma charm till dom bästa situationer. Det kan också vara den dedikerade ledaren, han eller hon som leder från fronten. Tänk på att denna hjälte kanske helt omedvetet gör det och kan egentligen vara rätt oskuldsfull.
(ex. the Face i A-team, hela Hobgänget i Sagan om Ringen eller
Utseende x 2, Charm

Utomjordingen, är den stora catch-all som finns för alla utomjordingar eller udda freakshows i alla filmer eller böcker. Den totalt icke-mänskliga personen som agerar efter eget huvud, ofta lite i bakgrunden på sina mänskliga vänner eller som är så absurt annorlunda att ingen vill ha med honom att göra. Ofta är det en fin linje mellan "Den Mystiske" och "Utomjordingen" och det som skiljer dom åt är mängden acceptans. Den mystiske gör visserligen underliga saker men han är inte helt omänsklig eller absurd och kan senare förklara sina handlingar i ett vettigt språk. Utomjordingen har sina egna regler och behov och är egentligen återhållsam i dom för att passa in. Denna roll kan också vara den alienerade ungdomens som har egna "gatulagar" som ingen annan får definera åt honom.
(ex. alla Japaner i modern film och speciellt dom i Shogun, Q i Star Trek, Vera i Vera and the Nihilists (Oscar Wilde) och i viss mån nästan alla NPC'er i Star Wars)
Får ta tre nivåer av Rasegenskaper


Fria Poäng och Nackdelar
Detta är den punkt där man själv får välja sina egenskaper och sedan ta nackdelar för att väga upp dom. Man har 10 poäng att dela ut och egenskaperna kostar per nivå så att om man vill gå från 0 till 4 kostar det 10 poäng (1+2+3+4=10).
För att köpa sig mer poäng betalar man med nackdelar. Man kan ta -1 i en egenskap eller -3 eller -5, inget därimellan. Tänk på att -5 är en enorm nackdel. Man får lika mycket poäng som nackdelen är värd (-5 ger fem poäng, -3 ger tre osv)
Man skriver sen upp vad varje nackdel betyder, man kan ta det som står i egenskapsbeskrivningen eller så kan man hitta på sin egen.

När man gått igenom alla dessa moment adderar man ihop sina plus och minus så att man slutligen har ett helt värde bakom alla egenskaper.


Utrustning
Det slutgiltiga att ordna fram är självklart ens utrustning. Man ser först över vilken nivå av Ekonomi man har. Detta är den nivå av saker man automatiskt får tillgång till. För varje poäng man har i Kontakter kan man köpa ett föremål som är en nivå högre än det man har i ekonomi och för varje nivå i Status kan man göra det samma. Först ser man dock över vad man har för basutrustning.

Basutrustningslista
-5 Utblottad
Kläder: en säckvävstunika
Vapen: en pinne
Fordon: sina fötter
Utrustning: en säck med hål i

-3 Enormt Fattig
Kläder: Slitna, sketna hop-plock av kläder med hål i
Vapen: en rostig dolk eller ordentlig påk
Fordon: Inget
Utrustning: En säck med elddon i och 3 facklor

-1 Fattig
Kläder: Sliten uppsättning kläder med en fin skjorta eller dyl
Vapen: En dolk eller en sleten yxa/spjut/kortsvärd
Fordon: Inget
Utrustning: En rensel med elddon, facklor och vattenskinn samt sleten yrkesutrustning

0 Normal
Kläder: Normala, varma kläder med ett par finplagg
Vapen: Svärd/Yxa/Spjut eller pilbåge/armborst och en kniv
Fordon: Åsna och Vagn
Utrustning: Välgjord Yrkesutrustning, oljelykta+elddon och ryggsäck

+1 Välbärgad
Kläder: välgjorda kläder med fina detaljer som är varma och säkra mot vatten samt flera finplagg
Vapen: Svärd/Yxa/Spjut och pilbåge/armborst eller en kniv och ett mycket slitet krutvapen
Fordon: ridhäst med sadel och sadelväskor eller finare vagn och två draghästar.
Utrustning: Mycket Välgjord yrkesutrustning samt bra väskor med oljelykta, vattenskinn och antagligen nån bok eller två

+2 Mycket Välbärgad
Kläder
Vapen
Fordon
Utrustning

+3 Rik
Kläder
Vapen
Fordon
Utrustning

+4 Otroligt Rik
Kläder: det finaste uppsättning kläder pengar kan köpa med vackra ornament
Vapen: Svärd och Helrustning samt en quantumpistol
Fordon: Personlig Zeppelinare
Utrustning:Vackra Handgjorda väskor fyllda med alla former av bekvämligheter burna av två slavar.

Inga kommentarer: