Förklaring

Detta är en samlingsplats för olika spelidéer och tankar kring spel eller annat som kan dyka upp. Flera olika människor har rätten att skriva på den här sidan, alla med anknytning till T-K en fritidsförening i Sverige med intressen som spretar åt rätt många olika håll.
Tanken är att alla texter ska markeras med sitt ämne så att man lätt ska hitta dom i Etikettrutan (till höger). Det mesta antas röra sig om olika former av rollspel och om det inte är det kommer det markeras med "Kort-/Brädspel", "Åsikt" eller "Skönlitterärt".

In English
This site is primarily for Swedish readers, most specificly its for the member of the association T-K (and their need to store cool ideas and text). The texts in English (translated or written primarily for English readers) are accessable through the link "In English" (to your right on this page).
Most of the texts here are roleplaying game related, but there are texts about board and card games aswell as fictional works and other areas that might interest those willing to publish here.

fredag 7 december 2007

Midvinter; Seder, religioner och folkgrupper

Seder, religioner och folkgrupper

"I resten av världen må det råda rent krig men i Hertzburg är det fred så länge folket ljuger och bedrar, pengarna glimmar och tjuvar och mördare ges en tillflyktsort"

Hertzburgs perfekta läge mellan olika områden, kungadömmen, nationer, religiösa grupper, folkgrupper och precis på handelsvägarna där emellan gör att platsen hade vart totalt obeboelig och härjat av krig om det inte vore för den vingliga balans som Furst Hertzburg skapat åt sig själv och sina undersåtar. En diplomaternas lugn råder över området och mord, lönnmord, stölder och smugglerier tillåts så länge det sker i det fördolda. Därför kan så många olika grupperingar, religioner och andra samsas på det relativt lilla område dom har. I och med platsen isolation bortom bergspassen som leder ut från Hertzburg så är det inte heller det enklaste att ta med sig en hel armé in i dalarna som omger Furstendömets huvudsäte.

Folkgrupper
Furstendömet Hertzburg ligger klämt mitt i den rådande konfliktzon som är norra balkan under senare medeltiden. Från norr kommer Magyarer och Hunner om vart annat och till söder Ottomaner, i sydost kommer Serberna anstormande för att möta Ottomanerna, ifrån nordost kommer Österrikare och Tyskar, norrifrån Ryssar och västerifrån kommer Bulgarerna. Klämt in mellan alla dessa är Rumäner, Judar och Zigenare.
Spelet har bland annat en tanke med att göra klichéer av folkgrupper (personligen tycker jag det är lika mycket vikt i åsikten om bestående, inneboende etniska folkgrupper som det är i Guds existens men det är kul att leka med tanken) och därför så spelas alla karakteristika för varje folkgrupp "to the hilt".

Judar är affärssinnade familjemänniskor. Deras seder är mystiska och dom är noga med att hålla sina hemligheter till sig själva. Ofta involverade i inte så värst nogräknade affärer och kända för att till graven bevaka sina egna hemligheter. En sak dom specialiserar sig på är att gräva fram, samla på och sälja information. Bortom kläder och hår ser dom ut som vilken rumän som helst förutom sina enormt stora mörka iris och pupiller som täcker nästan hela ögat, vassa näsryggar och höga ögonbryn.

Zigenare/Romer är småväxta, lätta och finlemmade med snabba flinka fingrar. Deras öron är formade till en vag spets längst ut från huvudet och halvromer brukar ofta hör att dom har "tjuvöron" med vilka det enligt legenden ska kunna gå att höra en börs exakta innehåll på tio stegs avstånd. Passionerade och familjekära och med en skräck för stenhus och bofasthet (som dom kallar att "fastna i sumpen"). Väldigt ofta enormt klaustrofobiska. Romer är näst efter Bulgarer kända för sina spåkunskaper.

Rumäner är det klassiska "standardfolket" i ett fantasyrollspel. Deras egenskaper är normala och dom faller mitt emellan alla stereotyper.

Magyarer är lite mer kortväxta än andra, ofta hjulbenta och enormt duktiga ryttare på grund av sitt släktskap med hunnerna. Till det kan man se deras lätt olivfärgade hy och snedare ögon som goda tecken på en Magyar. Ofta tystlåtna och man brukar säga att ett Magyarbarn alltid föds tyst och skriker inte förens dagen efter dom kommer ut.

Serber är enormt krigiska. Deras åsikter är ofta reaktionära och aggressiva och dom är ofta snabba till att dömma hellre än att förlåta. Serber är lite kortare än rumäner och ser sig själva som lite mer förfinade än Rumänerna. Dom klär sig ofta propert och passande för att när strid bryter ut bli som förbytta.

Ryssar är tystlåtna, stoiska och ofta kallsinta. Ryssar över lag är en god fot längre än alla andra och deras ögonvitor är närmare ljusblå än äggskalsvita. Deras smak i hår och skäggväxt är ibland lite chockerande för dom mer förfinade då dom ofta om inte alltid låter det svarta håret och skägget bli till en lång man.

Bulgarer är kända som rätt esoteriska och mystiska personligheter med en fabläss för det dolda, rituella och invecklade. Dom är ökända som gåtmästare men också som spåmän, kultister och magiker. Dom har en speciell gren av den Grek-ortodoxa Kyrkan som kallas Arianism och som dom gärna praktiserar men sällan konverterar till. Den innehåller mystiska riter, inträdesprov och eder... allt som Bulgarer älskar. Bulgarer är ofta rätt fyrkantigt byggda och kända som enormt skäggiga och håriga. Ofta med ett mörkt rödbrunt eller svartbrunt svall som växer i vågor och kringlor.

Ottomaner är kända som filosofiska krigare. Mjuka till sätta men hjärtlösa under strider. Deras enorma passion för saker som kalligrafi mäts enkelt upp av deras utstuderade tortyrmetoder på tillfångatagna fiender. Ljusbrun hy och svart hår markerar dom och deras svarta skägg i fantastiska former markerar ut dom adliga krigarna i soldatkulterna från dom meniga soldaterna.

Italienare, finlemmade, förfinade i språk och beteende och med ett högtfärdigt uttryck draperat över ansiktet som en sjal i rent silke. Kända som enormt vältaliga och duktiga diplomater, konstnärer och älskare. Vad en Italienare gör här kan man fråga sig...

Andra, bortom dessa ovan nämnda finns det även folk från Asien, Afrika och Mellanöstern. Samt Greker, Spanjorer och Nordeuropéer.

Religioner
I Furstendömet finns det utrymme för många trosyttringar och en av dom första saker olika handelsmän, diplomater och soldater har gjort är att resa en kyrka, ett kloster, en moské eller annat till sina respektive gudomligheter. Islam har en för Europa väldigt skyddad position i Furstendömet och man kan vara troende muslim utan att dödas av på direkten även om lynchmobbar och andra ofta ser en som ett huvudsakligt offer och kyrkan kallar en en satans hantlangare. Även olika grupperingar av kristendomen existerar inom samma område samt en del dolda naturreligioner.

Katolicism är den i särklass vanligaste religionen i området tätt följt av Grek/Rysk-ortodoxa kristna. Majoriteten av alla kyrkor är hängivna åt påven och många Ortodoxa delar kyrkor med dom katolska i brist på andra utrymmen. Katolikerna har enormt många politiska, militära och religiösa grupper och deras niché blandas oftast runt så att en grupp kan vara både politisk och religiös (som Dominikanermunkarna) eller Militär och Religiös (som Tempelriddarorden).
Grupper: Franciskanermunkar, Dominikaner, Patricianermunkar, Heliga Birgittas Nunneorden, Jungruorden, Tempelriddarorden, Tyska Orden, In Dominus Dei.

Aryanism är en kättersk rörelse från början som är så enormt populär i Bulgarien att alla frörsök att kväsa den gått under direkt. Det är egentligen en form av dold kristendom med en form av visdom hur man tar sig närmare Gud och reparerar dom fel som man genom arvssynden åsamkat sig. Gruppen delar många kopplingar med den Kabbalistiska Judendomen och är ofta positivt inställd till magi och att frammana andar och "änglar".
Har egentligen bara en form av gruppering och det är dom individuella "Tempel" som är dess strukturbasis.

Rysk-, Syrisk- och Grekisk-Ortodox är en förgrening av den katolska kyrkan som ofta knyter samma med det gamla östromerska styrets religionsutövande. Ofta inriktat om möjligt ännu hårdare mot olika helgon men också till andr aformer av botgöring bortom böner och psalmer.

Sufarism är en annan kättersk följelse under kristendomen som hänvisar till en glädje i Guds skapelse och propagerar en frikoppling från Roms styre samt lekmannapräster. Anses ofta som onödigt radikal eller flummig.

Flagellanterna var itne så mycket en religion som en religiös grupp som tillhörde katolicismen där bot genom självplågeri var vanligt. Sväller under krisår och antar ofta stora fanatiska mobbar.

Islam den huvudsakligen största tron i rådande Mellanöstern och det Ottomanska riket kräver bön fem gånger dagligen, följer liksom judendomen specifika matregler och ekonomisk välgörenhet av dess följare.

Judendomen är en tätt sluten ickekonverterande religion med noggranna matregler och specifika högtider kopplade till Torah (/G. Testmnt.). Har en mer magipraktiserandre gren i Kabbalah som ofta kopplas samman med dess strikt ortodoxa segment.

Naturreligioner är enormt vanligt. Har så gott som alltid en animistisk syn på livet runt dom och förfädersdyrkan av varierande grad. Förbjuden av kyrkan och man tillber därför i det fördolda.

Kultdyrkan är det där man tillber specifika änglar, demoner eller avgudar i utbyte mot kraft eller förmåner av olika slag. Finns i tusne och en former och slag.

Politiska Grupperingar
Det finns tusen och en olika diplomatiska enheter som opererar inom Hertzburg. Varje större kringliggande hov har skickat representanter i form av militära enheter och diplomatisk personal för att överse just deras försändelser. Vissa är rena bondlurkarna andra är lite mer slipade

Inga kommentarer: